Agrafi: Kazivanja Isusa Hrista kojih nema u Novom zavjetu

 Agrafi (grčki Ἄγραφα što znači „nezapisno”) su kazivanja koje se pripisuju Isusu Hristu a koje se ne nalaze u kanonskim spisima Novog zavjeta. Apostoli su zapisali dio usmenog Predanja i kako nam i apostol Jovan kaže, postoji mnogo drugog što je Isus činio a da nije zapisano:

A ima i drugo mnogo što učini Isus, koje kad bi se redom popisalo, ni u sami svijet, mislim, ne bi mogle stati napisane knjige. Amin.
Jn. 21,25

Konkretan primjer agrafa nalazimo i u samom Novom zavjetu. U knjizi Djela apostolskih, navodi se kazivanje Isusa Hrista koje ne vidimo nigdje drugo u Svetom Pismu:

Sve vam pokazah da se tako valja truditi i pomagati nemoćnima, i opominjati se riječi Gospoda Isusa koju on reče: mnogo je blaženije davati negoli uzimati.
DAP. 20,35

Dela apostolska, Codex Sinaticus

Kod ranih Crkvenih otaca nalazimo druge primjere agrafa.

Sveti Kliment

Učenik apostola Petra i Pavla, sveti Kliment rimski ovako piše u poslanici Korinćanima:

Osobito (pak) sećajući se reči Gospoda Isusa, koje izgovori učeći krotosti i dugotrpeljivosti . Jer ovako reče: „Budite milostivi, da biste bili pomilovani; opraštajte, da bi vam se oprostilo; kako činite (drugima), tako će vam se činiti; kako dajete, onako će vam se dati; kako sudite, onako će vam se suditi; kako ste blagi (drugima), onako će i prema vama (Bog) biti blag; kojom merom merite, onakvom će vam se meriti.

Polikarp
Sličan navod nalazimo i kod Svetog Polikarpa u poslanici Filipljanima:

Sećajući se pak šta je rekao Gospod, učeći (nas): „Ne sudite, da vam se ne sudi“; praštajte, i oprostiće vam se; budite milostivi, i bićete pomilovani; „kojom merom merite, onom će vam se i odmeriti“, i da su „blaženi siromašni i progonjeni pravde radi, jer je njihovo Carstvo Božije”.

Papije
Učenik apostola Jovana, Sveti Papije jerapoljski ovako prenosi:

To govore Prezviteri (Starci), koji su videli učenika Gospodnjeg Jovana, što su oni čuli od njega da govori, da je u ona vremena Gospod učeći govorio:
„Doći će dani u koje će vinogradi da rađaju, imajući svaki deset hiljada čokota, i svaki čokot deset hiljada loza, i svaka loza deset hiljada grančica, i svaka grančica deset hiljada grozdova, i svaki grozd deset hiljada zrna, i svako zrno daće dvadeset pet metrita (1 metrit = 144 čaše = 24 litra) vina.
I dok bude brao neki od tih velikih grozdova, drugi će velikim glasom govoriti: Ja sam najbolji grozd, odaberite mene; blagoslovi kroz mene Gospoda.Takođe i zrno pšenično rađaće deset hiljada vlatova, i svaki vlat imaće deset hiljada zrna, i svako zrno imaće po šet bilibara (10 funti) čistog brašna. I sve će drveće i bilje davati plodove i grane sa tom istom sklonošću i sledovanjem (srazmerom). I sve će životinje upotrebljavati hranu koju daje zemlja; doći će dani i (životinje) će se slagati međusobno i biće poslušne ljudima punom poslušnošću.”

Justin Mučenik
Sveti mučenik Justin, jedan od ranih hrišćanskih apologeta, u djelu “Razgovor sa Trifonom” piše:

„Takođe je Gospod Isus Hristos rekao i: U kakvim god djelima vas zateknem, po njima ću vam i suditi.”

Kliment Aleksandrijski
Pionir aleksandrijske škole, rođen sredinom II vijeka, Kliment Aleksandrijski u spisima Stromate piše:

„Ištite šta je veliko i male stvari će vam se pridodati.”

Sveto pismo, u želji da nas načini takvim dijalektičarima, podstiče: „Budite vešti menjači novca”, odbacujući neke stvari, ali zadržavajući ono što je dobro.

Origen
Hrišćanski teolog iz trećeg vijeka, Origen, piše ovako u Omilijama na Jeremiju:

 Spasitelj je sam rekao: ko je blizu mene blizu je vatre, ko je daleko od mene daleko je i od Carstva”

Bilo bi nam drago da čujemo tvoje mišljenje o ovom tekstu. Slobodno ostavi komentar ispod, ili nam pošalji svoje mišljenje na [email protected].

Komentari

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *