2 Po proviđenju Boga oca, svetinjom Duha dovedenijem u poslušanje i kropljenje krvi Isusa Hrista: da vam se umnoži blagodat i mir.
Kopirano
Komentari
Na dan Bogojavljenja na delu je pokazano da se domostroj našeg spasenja vrši Gospodom Isusom Hristom, po blagovoljenju Oca, pri sadejstvu Svetoga Duha. Sada nam reč apostola ukazuje na to da i spasenje svakoga ponaosob ne biva drukčije nego dejstvom Presvete Trojice – Oca i Sina i Svetoga Duha...
Više
: Po predznanju Boga Oca, osvećenjem Duha za poslušanje i kropljenjem krvlju Isusa Hrista (1.Pt.1,2). Videći onoga koji je spreman da poveruje, Bog Otac ga susreće svojim blagovoljenjem i priziva spasenju blagodaću Svetoga Duha. Prizvavši veri onog ko je poverovao i ukrepivši ga u njoj, Duh Sveti ga u tajni krštenja okropljuje Krvlju Gospoda Spasitelja. Stekavši tako ulaz u njega, On ga ispunjava i u svemu mu pomaže na putu njegovog spasenja. Zbog toga treba da hvalimo, pojemo i veličamo Presvetu Trojicu, blagog Saustrojitelja našeg spasenja, i, sa svoje strane, da uložimo svu revnost, žureći da ukrasimo sebe svim vrlinama, po obrazu Onoga koji nas je sazdao, i obnovio, kako se ne bismo pokazali neplodnim za poznanje Gospoda i kako sebi ne bismo zatvorili ulazak u večno Carstvo Njegovo, u koje smo pozvani (2.Pt.1,5; 8; 11)
Sv. Teofan Zatvornik
Sv. Teofan Zatvornik
(1815 - 1894)
Analiza
Pretraga