13 Ali koji pretrpi do kraja blago njemu.
Kopirano
Komentari
Gospode predivni, Ti si sve pretrpeo, sve do kraja, zato si postao ne samo blažen nego i izvor blaženstva za sve ljude koji sebi dobra žele, kroz vekove i vekove!

I apostoli pretrpeše sve do kraja, i uđoše u večno blaženstvo. I mučenici Hristovi pretrpeše sve muke do kraja. ...
Više
i postaše usinovljeni sanaslednici u carstvu Hristovom. I svetitelji pretrpeše dragovoljnu teskobu i stradanja do kraja, pa se proslaviše i na nebu i na zemlji.

Svaki osnivač novog društva vrbuje sebi sledbenike obećanjem dobrih plodova i mnogih naslada no prećutkuje navlaš sve tegobe i trudove, koji vode onim plodovima i onim nasladama. Jedini je Gospod Isus rekao svu istinu Svojim sledbenicima, i gorku i slatku stranu istine. On nije obećavao plodove bez službe, niti slavu bez stradanja, niti krajnji odmor bez trnovitog puta, niti pobedu bez borbe, niti slasti bez gorčine, niti carstvo bez suza i samoodricanja.

Kad je nabrojao mnoge muke koje će zadesiti Njegove sledbenike, On ih najzad ne ostavlja bez utehe. On daje smisao njihovom stradanju, i ne ostavlja ih u tami. On veli: ali koji pretrpi do kraja blago njemu. A kakvo je to blago, koje čeka one koji pretrpe sve do kraja, to je i On sam dovoljno otkrio, a to su posvedočili, i do dan-danas svedoče, mnogi svetitelji, koji ili javiše se vernima iz onoga sveta u slavi, ili pak budući još u telu, uzdigoše se duhom do viđenja one slave i blaženstva koje čeka verne, izbrane i istrajne.
Gospode, Ti si naša snaga. Pomozi nam da pretrpimo sve do kraja s verom da si Ti uz nas. Tebi slava i hvala vavek. Amin.
Sv. Nikolaj Velimirović
Sv. Nikolaj Velimirović
(1881 - 1956)
Analiza
Pretraga