1 Pleme Isusa Hrista, sina Davida Avraamova sina.
Kopirano
Komentari
"Rodoslov..."

Zasto nije rekao "viđenje" ili "reč", kao proroci, koji su tako počinjali svoje knjige? "Viđenje koje vide Isaija".ili "Reč koja dođe Isaiji". Zelis li da saznaš zašto?

Zato što su se proroci obraćali neposlušnim ljudima tvrdokornog srca pa su ...
Više
govorili: "Ovo je božansko viđenje" ili "Ovo je reč od Boga" kako bi se ljudi uplašili i ne bi prezreli njihove reči. Matej je, međutim, govorio verujućim, dobronamernim i pošlusnim ljudima, te zato nije počeo isto kao proroci. Imam još nesto da kažem.

Ono što su proroci videli, videli su umom, sozercavajući tajne Svetim Duhom, pa su to zato nazvali viđenjima. Ali, Matej nije umom video Hrista i sozercavao Ga, vec je čuvstveno živeo s Njim, slušao Ga svojim ušima i gledao u telu. Zato nije rekao "viđenje koje sam video", ili "ukazanje", već "rodoslov".

"...Isusa...."

"Isus" nije grčko, vec jevrejsko ime i u prevodu znači "Spasitelj", pošto rec "iao" kod Jevreja znači "spasenje".

"...Hrista..."

Hristosima (pomazanicima) nazivani su carevi i sveštenici, jer su pomazivani svetim jelejem iz roga koji je polagan na njihovu glavu. Gospod se naziva Hristom i kao car, jer se zacario protiv greha; i kao sveštenik, jer je Sebe prineo na žrtvu radi nas. On je u punom smislu pomazan istinitim jelejem, Svetim Duhom jer ko je drugi imao Duha kao Gospod? Ali dok u svetima deluje blagodat Svetoga Duha, u Hristu deluje ne blagodat Svetoga Duha nego sam Hristos zajedno sa jednosušnim Njemu Duhom čini čudesa.

"...Sina Davidova..."

Pošto je spomenuo "Isusa", kako ti ne bi pomislio da on govori o nekom drugom Isusu, dodao je i "Sina Davidova". Postojao je i drugi Isus, poznat kao vojskovođa jevrejskog naroda posle Mojseja, ali njega su zvali "sin Navin", a ne "sin Davidov" jer je živeo vise pokolenja pre Davida i nije bio iz plemena Judina iz kojeg je proizašao David vec iz drugog.

"...Sina Avraamova."

Zašto je Matej stavio Davida pre Avraama? Zato što je David kod Jevreja bio poznatiji; živeo je posle Avraama i bio slavniji kao car. On je prvi od careva koji je blagougodio Bogu i dobio obećanje od Boga da će On iz njegovog semena podići Hrista.

Zato su Hrista svi zvali "sinom Davidovim". David je zaista bio veran praobraz Hristov, jer kao što se on zacario posle Saula, odbačenog od Boga i prezrenog, tako je i Hristos došao u telu i zacario se nad nama, pošto je Adam bio lišen carstva i vlasti koju je imao nad svim živim stvorovima i demonima
Sv. Teofilakt Ohridski
Sv. Teofilakt Ohridski
(1050 - 1107)
Analiza
Pretraga